Ontwikkelingen kantorenmarkt in de randstad in het eerste halfjaar 2014 matig

De randstad laat een divers beeld zien wat betreft de huur en verhuur van kantoorruimte. Den Haag en Amsterdam doen het redelijk goed; Rotterdam, Utrecht en Schiphol kampen met een tegenvallende vraag naar kantoren. Dit blijkt uit de rapportage Kantorenmarkt Randstad voorjaar 2014 van NVM.

In Amsterdam is de eerste helft van 2014 redelijk verlopen. Er werd 95.000 m2 kantoorruimte gehuurd door huurders. Dit is redelijk, alhoewel de vraag lager was dan in de eerste helft van 2013.

In Den Haag waren de verhuurresultaten redelijk goed in het eerste halfjaar van 2014. Er werd ca. 45.000 m2 kantoorruimte opgenomen. Als dit doorzet, dan wordt 2014 van hetzelfde niveau als 2013.

In de stad Rotterdam is sprake van een vraagherstel naar kantoorruimte. In de regio van Rotterdam stond de vraag naar kantoorruimte zwaar onder druk (Capelle aan den IJssel, Schiedam).

In Utrecht is de kantorenmarkt negatief. Bij gebrek aan vraag werd er slechts 35.000 m2 aan kantoorruimte verhuurd.

Waar normaal in de regio Schiphol een levendige vraag naar kantoorruimte is, stond in de eerste zes maanden van 2014 een tegenvallende afzet in de boeken. Er werd 11.000 m2 gehuurd in de vrije markt. De geringe vraag naar kantoren speelde vooral in Hoofddorp.

De afnemende vraag naar kantoorruimte heeft invloed op de waarde van het onderliggende vastgoed. Meer weten over de waarde en taxaties van bedrijfsmatig vastgoed?

Bestel gratis boek Commercieel vastgoed en taxaties